KNSB gewest Zuid-Holland tijdens Covid seizoen

KNSB gewest Zuid-Holland tijdens Covid seizoen

Hoe houden we de jonge talenten gemotiveerd zonder competitie? Dat vroegen wij Sebastiaan van Oranje, trainer van het lange baan team gewest Zuid-Holland.  Het team behaalde in 2019-2020 vele prijzen, namelijk 5 Nederlandse titels en 75 top 3 klasseringen en ze hebben deze winter heel hard getraind en waarbij sommige nu wellicht kunnen overstappen naar het KNSB Talentteam Zuidwest.

Sebastiaan;” Wij gebruiken VO2 testen om de schema’s per periode op te stellen.  De maximale zuurstofopname test (VO2max) meet het aerobe vermogen. Het is een nauwkeurige methode om je aerobe en anaerobe drempels en trainingszones te bepalen. Door middel van trainingszones zijn je trainingen beter in te delen. En door herhaling van de test zijn trainingsresultaten te controleren.” Na de tweede test in september kwam naar voren dat het anaerobe systeem zeer goed ontwikkeld was met forse verbeteringen. Ook kwam daaruit naar voren dat er een verschil in ontwikkeling zichtbaar werd. Dit had als gevolg dat het aerobe systeem onder druk was komen te staan. Ergens tussen deze twee testen hebben we waarschijnlijk het optimum behaald. Helaas hebben we dat niet terug gezien in de testen. Met deze nieuwe inzichten zijn we het ijsseizoen in gegaan. De derde test hebben wij nog net voor de 3e lockdown kunnen afnemen. De focus werd nu verlegd naar beide drempels, aeroob en anaeroob. De rijders hadden ook nu weer veel tijd doorgebracht op de fiets en op het ijs is veel omvang gedraaid. Dit was al duidelijk terug te zien tijdens de oefensessies. Er werden al aardig wat (bijna) pr’s gereden. Met onder andere een tijd van 4:40 op je eerste 3km op de Uithof mag je natuurlijk heel tevreden zijn. Het gevoel werd steeds beter en dit werd gelukkig bevestigd tijdens de VO2max testen.

Al met al hebben we flink geïnvesteerd in trainingsarbeid en kostbare testen. Gelukkig hebben we hier veel van geleerd en kunnen we oprecht zeggen dat de rijders er fysiek beter voorstaan dan vorig jaar. Natuurlijk is het jammer dat we dit niet kunnen meten tijdens de nationale wedstrijden, maar de progressie zal volgend jaar zeker zichtbaar worden op het ijs. Dankzij @healthyteamsnacks en @dianevalkenburg , Beter trainen.nl, konden zij dit seizoen regelmatig testen en de voortgang in beeld brengen.

beter trainen20201204_130304fitfood

Gerelateerde berichten

Gezond naar de top

Terugblik op 7,5 jaar Healthy Team

7 november 2022
Uitslagen

World Cup Kwalificatie Toernooi 2022

31 oktober 2022
Algemeen nieuws

Westlands Sportfestival

24 mei 2022